Buiten werkt beter.

(NL) Gast blog from Hester Ozinga/ Hestag Media

Net als op reis, maar dan dichtbij huis.

De vraag of ik ‘even’ het verhaal van Hestag wil vertellen hield me afgelopen week aardig bezig. Als media en PR professional schrijf ik vrij makkelijk. Maar waar begin je wanneer je een verhaal over jezelf mag schrijven? Misschien gewoon bij het begin. Of daarvoor nog…

Tijdens een workshop over je droombaan vinden maakte ik een mindmap met ideeën over hoe dat freelance leven eruit zou moeten zien. Ik pakte hem er net bij en onderaan staat: Leef je leven altijd alsof je op reis bent en doe vooral waar je blij van wordt… Net als veel andere woorden op die mindmap reizen deze twee zinnen nog steeds met mij mee. Dat ik na 10 jaar Hestag een slipperdag voor mijn opdrachtgevers zou organiseren en ze op outdoor office day hoop te verleiden om hun kantoor te verruilen voor een instant vakantiegevoel, had ik toen echt nooit kunnen bedenken.

Vanaf mijn eerste freelance klus ben ik veel in het buitenland en mijn werk gaat ook af en toe mee op reis. Hierdoor ontdekte ik dat ik onderweg heel makkelijk en efficiënt werk. Veel offline en buiten zijn maakt mijn hoofd leeg, mijn lijf ontspannen en veel dingen voelen lichter en makkelijker dan thuis. Ook het loslaten van iets wat minder goed lukt. Ik open mijn laptop voor de dingen die ik écht moet doen en ga daarna vrolijk verder met leven. Zonder het gevoel te hebben vanalles te moeten.

Uitzicht slipperdag bij Watersportcentrum Muiderberg

Ik zei wel eens; Als ik heb uitgevonden hoe ik thuis op deze manier kan leven en werken dan ga ik daar iets mee doen. Ik draaide toen nog, heel logisch en heel vrolijk, 60 - 70 uur in de week. Toch kriebelde het; er was vast ook een andere manier. Meer vanuit ontspanning, flow, creativiteit en verbinding. Altijd leven in de zesde versnelling is voor sommige mensen misschien wel weggelegd. Maar ik kom steeds meer mensen tegen die hier moeite mee hebben of niet meer willen. Minder achter mijn laptop, dat wilde ik ook wel. Dat leek met mijn online schrijf en website klussen best een hele uitdaging. Maar beetje bij beetje veranderden er dingen.

Thuis opstaan met een vakantiegevoel begon met een foto van mijn favoriete vakantie eiland boven mijn bed. Gevolgd door een steeds minder volle agenda. Ik creëerde ruimte om vaste opdrachtgevers te kunnen helpen zonder dat ik daardoor zelf meteen klem kwam te zitten in tijd en energie. Daarnaast kreeg ik klussen waarbij ik veel minder achter mijn laptop hoefde. Toch merkte ik dat mijn hoofd ‘s ochtends nog steeds altijd aan stond, of ik nou veel moest doen of weinig.

Walking meeting

Sinds een jaar of drie loop ik bijna elke dag, meestal meteen in de ochtend, een rondje in het groen. Hop, in de vertraging. Uit dat hoofd. In het begin was dat gewoon lopen, zonder werk ‘mee te nemen’. Na een tijd merkte ik dat de helft van het werk in mijn hoofd, was opgelost zodra ik thuis kwam. Onbewust dacht ik toch na over titels van persberichten, belde eens met iemand of dacht ik na over een voorstel voor een nieuwe opdracht. Er kwam altijd van alles in beweging. Eenmaal thuis hoefde ik het idee of de oplossing alleen nog maar uit te voeren. Met als gevolg: nog meer tijd over om buiten te zijn en op andere manieren - dan achter mijn laptop - dingen in beweging te zetten.

Ik leef nu mijn leven thuis elke dag alsof ik op reis ben en merk dat ik makkelijker, met een andere mindset en meer vanuit verbinding werk dan toen ik begon met freelancen. Er was zelfs al eens een idee voor 365dagenopreis.nl. Over mooie klussen voor watersportbedrijven en grote internationale sportevenementen heb ik nog steeds niks te klagen hier. Dus mijn werk heb ik er uiteindelijk (nog) niet van gemaakt. Maar anderen inspireren doe ik graag. Dus hup, ga ook naar buiten, vertraag; kom uit je hoofd. 

Probeer eens te leven alsof je op reis bent. Ga op zoek naar plekken waar jij geïnspireerd raakt, neem je werk mee en kijk wat er gebeurt. Maak het niet te ingewikkeld, maar begin net als de insteek van een outdoor office day, met een eerste stap. Of kom een keer netwerken op je slippers.

Voor veel mensen voelt netwerken ook als ‘moeten’ of iets waar ze niet goed in zijn. Zonde eigenlijk, want ontspannen nieuwe mensen tegen het lijf lopen is zo leuk! Drie jaar netwerken op slippers heeft al veel inspiratie, mooie connecties en zelfs samenwerkingen opgeleverd. Of er nou 2 mensen komen of 10, met een beetje oké weer gaat het door. Het is buiten, ontspannen, vrijblijvend en altijd een feestje. Dus mocht je 30 juni nog niks te doen hebben…


Ik las net trouwens nog in De Kracht van wandelen van Wim Huijser, dat volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, wandelen de creativiteit én productiviteit bevordert. Dat wanneer je loopt, je eerder tot oplossingen komt en efficiënter bent. Mocht je door mijn verhaal niet overtuigd zijn, dan helpt dit misschien om nu lekker naar buiten te gaan;-)