Buiten werkt beter

(NL) Gast blog from Hester Ozinga/ Hestag Media

Over de vraag of ik een blog wilde schrijven over hoe ik probeer om zoveel mogelijk buiten te zijn en te werken hoefde ik niet lang na te denken. Ik ben groot fan van outdoor office days, het is Marketing Monday en ik kom toevallig net van buiten. Dus opgeladen en vol inspiratie!

Net als vandaag probeer ik elke dag buiten te beginnen, met een rondje door de stad, het bos of het park. Soms al met een telefoontje hier of een mailtje daar. Op de fiets naar het strand, om daar een paar uur te werken, is trouwens ook favoriet!

Als freelancer heb ik geen vaste werkplek. Voorheen kroop ik vaak in de ochtend achter m’n laptop om daar uren te blijven zitten. Geen idee waarom eigenlijk, want de beste ideeën komen vaak als ik onderweg ben. De dag in beweging beginnen helpt mij daarnaast ook om de rest van de dag alleen achter mijn laptop te gaan zitten als ik echt iets moet of wil doen. Zoals nu:-)

 

Veel zitten, of überhaupt zitten is sowieso niet gezond. Mocht je het interessant vinden om hier meer over te lezen, Linde Logtenberg van Natuurlijk Gezond deelt er veel interessante informatie en tips over op haar Instagram account!

Als ik een keer geen zin heb om naar buiten te gaan, haal ik lopend een koffietje, of ik bedenk iets leuks voor Explore Alkmaar. Toen ik 5 jaar geleden naar Alkmaar verhuisde, gebruikte ik dit voor mezelf als stok achter de deur om de stad te leren kennen. Die stok is het nog steeds, maar nu ook om naar buiten te gaan en nieuwe dingen te (blijven) ontdekken.

Voordat ik me had ingeschreven bij de KvK, of überhaupt plannen had om te gaan freelancen, was ik bij een workshop over het vinden van je droombaan. Aan het eind van die sessie maakten we een mindmap, die spontaan bestond uit ideeën over hoe het freelance leven eruit zou kunnen zien. Er stond zelfs een quote onderaan de pagina: Leef je leven altijd alsof je op reis bent.

Inmiddels zijn we 12,5 jaar verder en doe ik eigenlijk alles wat er op die mind map staat; werken in de watersport en tijdens de Olympische Spelen, zeilen, reizen, PR, veel buiten zijn, netwerken en organiseren. De quote is al die tijd ook met me meegereisd en inmiddels ook het idee achter Explore Alkmaar.

In mijn eerste jaren als freelancer draaide ik leuk en heel vrolijk, 60 - 70 uur in de week. Als ik voor werk op pad was, riep ik weleens: als ik heb uitgevonden hoe ik thuis kan leven én werken zoals op reis, dan ga ik daar iets mee doen. Ik merkte namelijk dat ik heel gefocust, makkelijk en efficiënt werkte als ik onderweg was. En alleen m’n laptop of iPad uit mijn tas haalde voor dat wat ik écht moest doen.

Op een gegeven moment begon er iets te kriebelen. Werken vanuit ontspanning, met een leeg hoofd, net als op reis, zou dat niet altijd veel fijner zijn? Minder achter de laptop zitten leek me met mijn online werk op dat moment nog best een uitdaging. Maar ik moet zeggen dat beide best goed zijn gelukt.  

Na een toffe sessie in het groen met een hardloop- en lifestyle coach probeerde ik eerst om mijn agenda minder vol te plannen. Ik creëerde ruimte voor mezelf, én voor mijn vaste opdrachtgevers. Zodat ik hen in ieder geval goed kon helpen op het moment dat ze extra hulp nodig hadden, zonder daar zelf op leeg te lopen. In de evenementenwereld vond ik een meer faciliterende rol richting de media, waarvoor ik nu tijdens sport evenementen veel minder achter mijn laptop zit dan voorheen. En ook op andere vlakken maakte ik keuzes. Ik verdien er niet minder om, maar heb wel veel meer ruimte en ontspanning, tijd buiten, inspiratie, en hele fijne opdrachtgevers!

Mijn 10 jaar Hestag feestje vierde ik met een outdoor office day bij Watersportcentrum Muiderberg. Ik nodigde mijn opdrachtgevers en collega’s uit om hun kantoor die dag in te ruilen voor een instant vakantiegevoel. Ik word altijd al blij van het idee dat ik vanuit ontspanning, ruimte en vrijheid vaak veel meer energie, creativiteit, zin en inspiratie heb om te werken. En het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Ik zoek altijd wel nieuwe kleine uitdagingen om mijn buiten en offline tijd uit te breiden, of sluit me aan bij mensen die sowieso hun werk buiten kunnen doen.

Voor meer inspiratie kun je ook een keer komen netwerken op je slippers! Omdat netwerken geen topsport hoeft te zijn, maar ook lekker offline en zen, op je slippers ken;-) Mocht je 18 april nog vrij zijn… Misschien een leuk voorproefje voor een volledige outdoor office day! De eerste slipperdag dit jaar organiseer ik samen met Nanda van El Kombi SUP. We gaan heerlijk twee uur netwerken en genieten in de natuur! Ga je mee?

Leef je leven altijd alsof je op reis bent. .
— Hester